Korzenne przyprawy o właściwościach zdrowotnych

By | 20 lipca 2017

Korzenne przyprawy o właściwościach zdrowotnychW polskiej kuchni od lat gości mnóstwo przypraw korzennych, które doskonale poprawiają smak wielu potraw. Mało kto z nas pamięta, że wykazują one także wiele właściwości zdrowotnych.

Wprowadzając je do swojej kuchni, przyczyniamy się więc także do poprawy zdrowia. Na jakie przyprawy korzenne sięgać? W jakich dolegliwościach mogą przynieść nam ulgę?

Cynamon

Znany był już w starożytnych Chinach, gdzie powszechnie wykorzystywano go wówczas jako środek zwalczający przeziębienia i biegunkę. Obecnie wiemy już, że wykazuje on działanie:
– rozgrzewające;
– antybakteryjne;
– przeciwgrzybicze.
Warto dodawać go do potraw, jeśli naszym problemem jest zbyt wysoki poziom cukru we krwi oraz wówczas, gdy analiza krwi wykazała wysoki poziom tak zwanego złego cholesterolu.

Imbir

Kraje azjatyckie znają go od tysiącleci. Z uwagi na posiadane właściwości bakteriobójcze sprawdza się w przypadku przeziębienia i grypy. Jest składnikiem wielu maści na bóle stawowe. Sprawdza się także w przypadku choroby lokomocyjnej. Jeżeli męczy nas gorączka, możemy przygotować napar ze świeżego imbiru. Szybko zbije zbyt wysoką temperaturę ciała.

Kardamon

Powinny polubić go wszystkie osoby mające problemy ze wzdęciami, niestrawnością i skurczami żołądka. Obecnie coraz częściej mówi się o działaniu profilaktycznym kardamonu w odniesieniu do raka jelita grubego.

Anyż

Zawiera duże ilości anetolu. Jest to substancja wykazująca działanie rozkurczowe. Okazuje się być też skuteczna w przypadku wydzieliny zalegającej w oskrzelach. Z tego powodu napar z anyżu warto pić w przypadku suchego kaszlu, zapalenia oskrzeli oraz nieżytu gardła.

Goździki

Zawierają bardzo duże ilości przeciwutleniaczy. Są niezastąpione, jeśli chcemy przeprowadzić kurację oczyszczającą organizm. Wykazują także działanie antybakteryjne. Okazują się być środkiem skutecznie łagodzącym bóle głowy, zębów oraz gardła. Wszystko z uwagi na zawarty w nich eugenol. Warto dodać, że jest to substancja, którą przemysł farmaceutyczny poznał już dawno. Wykazuje ona właściwości znieczulające i odkażające i obecna jest w wielu lekarz stosowanych w gabinetach stomatologicznych.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *