Rośliny łąk i ogrodów o właściwościach leczniczych

By | 23 lipca 2017

Rośliny łąk i ogrodów o właściwościach leczniczychPolskie łąki i ogrody pełne są roślin, które naprawdę korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Okazują się być pomocne w przypadku bardzo wielu dolegliwości.

Wiele z nich świetnie znamy, o niektórych dawno zapomnieliśmy. Po jakie rośliny warto sięgać, jeśli chcemy zatroszczyć się o swoje zdrowie?

Koniczyna łąkowa

To roślina, w której znajdują się duże ilości fitoestrogenów. Z tego powodu poleca się ją kobietom w okresie menopauzy. W naturalny sposób wyrównuje bowiem niedobory estrogenów. Dodatkowo dostarcza dużych ilości witaminy B oraz C. Warto pamiętać, że o wiele lepszym wyborem okazuje się być koniczyna łąkowa niż hodowlana. Co ciekawe, można dodawać ją do sałatek, koktajli, a nawet wypieków. Dziennie nie powinno się spożywać jej więcej niż garść.

Krwawnik pospolity

To roślina, w której znajdują się ogromne ilości olejków eterycznych, substancji goryczkowych, garbników oraz flawonoidów. Wykazuje działanie regeneracyjne oraz oczyszczające. Dostarcza niemałych ilości potasu. Decydując się na samodzielne zbieranie krwawnika na łące, należy bardzo uważać, aby nie pomylić go z wrotyczem pospolitym, który jest rośliną trującą.

Lebiodka pospolita

Tak naprawdę mało kto zna dzisiaj tę roślinę. Dostarcza ona kwasu rozmarynowego, a także wielu olejków eterycznych, wśród których znajduje się między innymi karwakrol. W efekcie lebiodka okazuje się być doskonałym wsparciem w przypadku stanów zapalnych organizmy. Zwalcza:
– bakterie;
– wirusy;
– grzyby.
Znajdują się w niej także duże pokłady kwasu askorbinowego, wapnia oraz żelaza. Lebiodkę można spożywać na surowo, dodając ją do twarogu i sałatek. Wzbogacać warto nią rozmaite koktajle.

Tymianek

To roślina będąca prawdziwą skarbnicą olejków eterycznych. Do tego dochodzą garbniki oraz flawonoidy, które wspomagają pracę układu pokarmowego oraz krwionośnego. To także doskonałe źródło wapnia, potasu oraz żelaza. Tymianek można wykorzystywać zarówno świeży, jak i suszony. Doskonale komponuje się z ziemniakami, potrawami z warzyw, roślinami strączkowymi. Można doprawiać nim również mięso.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *